Geboortefotografie Parkstad - Jason en Mason

Bijgewerkt: 3 feb 20202 kindjes, 2x zoveel geluk


Op 03-07-2016 heb ik voor het eerst contact met Chantal. Ze is dan al 22 weekjes zwanger van een 2-ling. Chantal vertelt me dat ze al ontsluiting heeft en dat de kans groot is dat de mannetjes eerder komen. Er breekt een spannende tijd aan. Hoelang zullen ze blijven zitten en wat nou als ze te vroeg geboren worden? Als Chantal 28 weken is bespreken we alles goed door. Ik wist meteen dat deze bevalling bijzonder zou zijn, als de 2-ling inderdaad te vroeg geboren zou worden, zou het er tijdens de bevalling ook veel drukker aan toe gaan op de verloskamer.


Op Woensdag 05-10-2016 zit ik samen met mijn mannetje gezellig in een lunchroom als ik om 12:03 een berichtje krijg van Tamara, de zus van mama-to-be Chantal: Chantal is 34+6 weken zwanger van een tweeling en heeft al een krappe 4 cm ontsluiting. Ik vraag Tamara om mij op de hoogte te houden en om mij, als er spoed is,

meteen te bellen.


Na even een korte berekening erop los te hebben gelaten en er vanuitgaande dat dit Chantals eerste bevalling is, schat ik dat ze misschien rond 16:00 of 17:00 uur zou kunnen bevallen. We lunchen dan ook rustig verder, halen mijn zoontje op van school, rijden nog even langs de zaak voor een extra batterij en gaan daarna naar huis om me lekker op te frissen. Dan gaat opeens de telefoon om 13:35 uur: Of ik met spoed kan komen want Chantal zou eigenlijk naar de OK gaan voor een ruggenprik, maar dat is niet meer mogelijk, want ze heeft al ruim

9 cm ontsluiting…


Dat was snel! Vlug pak ik mijn spullen en het eerste wat er door mijn hoofd gaat is: “Komen we wel op tijd of zullen we net te laat zijn?!?” We stappen in de auto en gaan snel naar het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen. In de auto verander ik nog snel van lens en pas ik de instellingen van de camera aan. Voor mij is het de eerste bevalling in het nieuwe Zuyderland Geboortecentrum, dus het is wel even zoeken waar ik naartoe moet, maar met tante-to-be Tamara aan de telefoon, moet het wel lukken, ze loodst me zo door alle gangen heen.


Om 13:45 uur kom ik aan op verloskamer nummer 9, waar papa- en mama-to-be met smart op mij aan het wachten zijn en wat zijn ze blij dat ik op tijd ben! Meteen word ik door de gynaecoloog op de hoogte gebracht en voorbereid op de drukte die zal ontstaan zodra de baby’s geboren worden. Naast deze Gynaecoloog zullen er namelijk 1 verloskundige en 1 verpleegster meehelpen bij de bevalling en er zullen 4 kinderartsen aanwezig zijn die zich bezig gaan houden met de tweeling. Snel maak ik mijn camera klaar, ik test de belichting en instellingen. Nu is iedereen er klaar voor…


Om 13:55 uur mag Chantal gaan persen, waarna om 14:14 uur de kleine Jason geboren wordt. Hij laat zich super goed horen en wat is hij fotogeniek! Hij kijkt direct met zijn heldere oogjes recht in mijn camera. Na heel eventjes genoten te hebben van hun mannetje dient baby nr.2 zich al snel aan. Er wordt nog even een echo gemaakt om te kijken of de kleine man goed ligt en om zijn hartslag te controleren. Om 14:25 uur mag mama opnieuw gaan persen en tijdens het persen is al gauw duidelijk dat dit kindje groter is als baby nr.1. Na 4 minuten persen wordt om 14:29 de kleine Mason geboren.Het gezinnetje is compleet!


De start van Mason lijkt in eerste instantie goed, maar al snel laat hij zich wat hangen en blijkt hij moeite te hebben met de ademhaling. Snel wordt de navelstreng doorgeknipt en nemen ze hem mee ter controle. Ze houden een mondkapje met zuurstof op zijn kleine